İstanbul Beylikdüzü’nde bulunan Darinda Çorap fabrikası işçilerine yapılan zam, asgari ücret zam oranının altında kaldı. Darinda Çorap işçileri %70 zam hakları için iş durdurdular. İşçilerin talepleri şöyle: Masa başında çalışan kadın işçilere en az 6000 TL, ütücü işçilere ise en az 6500 TL maaş. Talepleri için üretimi durdurarak direnişe geçen işçileri patronlar “ya çıkışınızı verirsiniz ya da biz sizi çıkartırız” diyerek tehdit etti. Bu tehditlere boyun eğmeyen işçiler hakları için direnişlerini sürdürmeye devam etti. Ardından Darinda Çorap patronu 8 Şubat gecesi Kod-49’u* gerekçe göstererek direnen 9 işçiyi işten attı.
Yine hakları için mücadele eden işçilerin karşısına patronları kollayan “kod”lardan biri çıktı. Bu kodlar pandemi zamanı işten atmaların yasaklandığı süreçte hayatımıza girdi. Patronların işçileri işten atabilmesinin önünü açan bu kodlar, işçilerin tazminat alamamasından daha sonra işe girmelerinin önünü kapatmaya kadar bir dizi hak gaspını da içeriyor. Darinda Çorap patronu da bu kodları kullanırken “işçilerin yapmakla ödevli olduğu işleri hatırlatıldığı halde yapmadıklarını” öne sürdü. Darinda Çorap işçileri üretimi durdurdular çünkü hak ettikleri zammı istiyorlar. Bu meşru mücadeleyi engellemeye çalışan patron karşısında işçilerin mücadelesi devam edecek.
Tekstil-İş Sendikası ile birlikte mücadele eden Darinda Çorap işçileri işten atılmaları üzerine 9 Şubat sabahı fabrika önünde eylemdeydi. İşten çıkarılan işçiler açıklama yaptılar. İşçilerden biri “Çok bir şey istemedik. Diğer sektörlerdeki kadar bile değil piyasaya göre zam istedik.” dedi. Aynı zamanda direnen kadın işçi açıklamasında “Anayasal hakkımızı kullandık, eylem yaptık. Bizi işten çıkardılar, sonuna kadar direneceğiz.” dedi. Açıklamanın ardından işçiler patronla görüşmeye fabrikaya girdi. Patron görüşme sırasında işçilere “geri adım atmayacağını” söyledi. Geri adım atmayacağız dedikleri şey, fabrikaları ayakta tutan işçileri sefalet koşullarında çalıştırmaktır. 11 Şubat öğlen saatlerinde Tekstil-İş sendikasının çağrısıyla fabrika önünde yine bir basın açıklaması gerçekleşti. Çeşitli emek örgütleri, sendikalarda basın açıklamasına destek verdi. Kod olarak öne sürdükleri uydurma bahaneleriyle işçileri işten atan, haklarını vermeyen patron karşısında mücadele devam edecek.
Bugünlerde çeşitli meslek kollarındaki işçilerin direnişe geçtiğini görüyoruz. Mücadele sonucunda çeşitli deneyimlerin yaşanması, kazanımların olması diğer işçilere de örnek oluyor. Örneğin Alpin Çorap işçileri iş durdurarak %70 zam haklarını kazanmışlardı. Darinda Çorap işçileri de zam hakları için direnişe geçti. Bugün bütün ülke onların meşru mücadelesini konuşuyor. Patronlar kendilerine nimet gibi sunulan kodları kullanarak işçilerin kıdem tazminatını gasp etmeye çalışsa da mücadele hem direnişle hem hukuki yoldan devam edecek. Darinda Çorap işçileri asla yalnız yürümeyecek.
*İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi (4857 s.k. 25/II-h) durumunda bu çıkış kodu seçilecektir.