2021 yılında açıklanan %50 zamlı asgari ücretten sonra Ocak ayında patronlar, işçilerin bu yılki ücretlerini açıkladı. Patronların açıkladığı, asgari ücretin bile altında kalan zam oranları ise tam olarak sefalet zammına tekabül ediyor. Bu sefalet zamlarına karşı Ocak ayında işçilerin başlattığı direnişler ise Şubat ayında da devam ediyor. Trendyol Express işçilerinin mücadeleyle zam oranını artırmaları, farklı şirketlerdeki motokurye/kargo işçilerinin ve diğer iş kollarındaki işçilerin direnişe geçmelerinin de önünü açtı.
Trendyol Express işçileri çok kısa sürede örgütlenip direnişe geçti. Bu direniş, zamların açıklandığı sürecin başından beri hem aynı iş kolunda hem de farklı iş kollarında çalışan işçilerin hakları için mücadele etmesinde rol oynadı. Patronlar gece gündüz çalışan işçilere emeklerinin karşılığını vermediği gibi, işçileri türlü vaatlerle aylarca oyaladı. İşin sonunda bırakın vaatleri yerine getirmeyi, neredeyse asgari ücretin altında kalacak “zamlar” uyguladılar. İşçilerin emeğini hiçe saydılar. İşçiler ise ekonomik krizin ortasında, asgari ücretin temel ihtiyaçları dahi karşılamadığı günlerde yapılan zam oranlarını kabul etmedi, etmiyor.
Trendyol Express patronları 2021 yılında kuryelere “herkesi tatmin edecek bir zam” vaadinde bulunmuştu. Halbuki açıkladıkları %11’lik zam oldu, işçiler de buna karşı kontak kapattı. İstanbul başta olmak üzere pek çok il ve ilçeye yayılan bir direniş sürdü. İstanbul’un dört bir yanındaki ilçelerden bir araya gelen işçiler, direnişin üçüncü gününde %39’luk zammı mücadeleleriyle kazandı.
BBC Türkçe çalışanları da yeni yıl için yapılan zam teklifinin Türkiye’deki enflasyon seviyesinin altında kaldığını söyleyerek greve çıkmışlardı. 2 hafta süren grevin ardından %32 zam ve beraberinde kazandıkları haklarla grevi sonlandırdı.
Alpin Çorap’ta da işçiler açıklanan zam oranından sonra makineleri kapatıp üretimi durdurarak direnişe geçtiler. Alpin işçileri geçtiğimiz yıldan beri zam talep ediyordu. Çoğunluğu kadınlardan oluşan işçiler, direnişin asıl başlama sebebinin erkeklere kadınlardan daha fazla zam verilmesi olduğunu söylediler. Direnişin ardından %70 oranında zammı kazandılar. Alpin Çorap’ın ardından NGB işçileri de düşük zam teklifine karşı iş durdurdular. Direnişin ardından işçilerin mücadelesi sonuç verdi ve istedikleri zam oranını alacakları duyuruldu.
Hepsijet kuryeleri de paket başına 1 liralık zam açıklamasından sonra direnişe geçti. Gebze ve İstanbul’daki Hepsijet kuryeleri ile İstanbul’da Hepsiburada genel merkezi önünde eylem düzenlendi. Aynı şekilde patronun 1 liralık zam açıklamasından sonra Scotty işçileri de kontak kapattılar ve genel merkez önünde toplandılar. Sürat Kargo, Erdal Çorap, Şimşek Çorap, Aushra Çorap, Melike Tekstil, İstanbul Esenyurt Migros Depo çalışanları da düşük zamma karşı direnişteler. Farplas’ta işçilerinin sendikayı tanımayan patron karşısında “sendika haktır” diyerek kendilerini fabrikaya kapatmasının ardından direniş hala sürüyor. Bugün Farplas işçileri hem patronun sendikayı tanıması hem de işten çıkarılan işçilerin işe geri alınması için mücadeleyi sürdürüyor. Yemek Sepeti ve Banabi kuryeleri ise aynı şekilde maaşlara yapılan düşük zamma karşı günlerdir direnişte. İstanbul Yemek Sepeti genel merkezi önünde günlerdir pek çok şubede kontak kapatan işçiler bir araya geliyor. İstanbul, Ankara, Bolu, İzmir, Eskişehir, Mersin gibi şehirlerde yüzlerce işçi işi durdurmuş durumda.
Bütün bu direnişler, deneyimler ve kazanımlar, Türkiye’nin pek çok yerindeki işçilere örnek oluyor ve cesaret veriyor. Haklarını arayan işçiler, patronların sefalet zammına karşı kar, yağmur demeden direnmeye devam ediyor. İşçiden emekçiden yana siyaset yürütenler de bu direnişlerde işçilerin yanında yer alıyor. İşçilerin mücadelelerinde asla yalnız yürümeyeceklerini söyleyen İşçi Kadın Meclisleri üyeleri de haklarını arayan işçilerle kol kola mücadeleyi sürdürüyor. Yurttaşlar eyleme geçen işçilere destek olmak için, işçilerin hakkını vermeyen firmaları boykot ediyor. Tüm bunlar, direnişe geçen emekçilerin elde edeceği kazanımların da yolunu açıyor. Patronlar milyonları ceplerine atarken işçiler, kendilerine reva görülen ücretlere karşı örgütlenerek kazanacaklar. Direnen emekçiler asla yalnız değildir. Trendyol Express, BBC, Alpin Çorap’ta olduğu gibi, tüm işçilerin haklarını alması için mücadelemiz sürecek.